2.585 kg spor de producție la cultura de Soia cu Protocolul Complet Daymsa

Anul agricol 2019 a fost unul destul de delicat pentru agricultura din România, însă acest lucru doar ne-a ambiționat mai mult pentru a găsi soluții eficiente pentru fermieri.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Secuieni, în frunte cu doamna inginer Cornelia Lupu ne-a oferit suport pentru realizarea a două loturi demonstrative cheie pentru cultura de soia: lotul Daymsa Basic (V2) și lotul Daymsa Complet (V3).

În testare s-a folosit soiul Eugen (00), iar fertilizarea de bază a fost aceeași pe toate loturile din studiu, inclusiv cel martor, singura diferență fiind aplicarea produselor Daymsa.

Tratamentul Daymsa începe chiar de la tratarea seminței, aplicându-se 2 litri per tona de semințe de Raiza Mix și 2 litri per tonă de Naturamin Co-Mo. Raiza Mix este un biostimulator pentru înrădăcinare excelent și are rolul de a dezvolta firicele absorbante mai ramificate și o rădăcină mai viguroasă pentru ca planta să ajungă la mai mulți nutrienți aflați în sol. Naturamin Co-Mo este o soluție de îngrășământ lichid ce are în compoziție 1% Cobalt și 10% Molibden și a fost special formulat pentru aplicarea la semințe pentru îmbunătățirea dezvoltării de microorganisme fixatoare de azot.

Aplicarea de Naturamin WSP în vegetație, când planta avea deja 4-6 frunze, a ajutat-o să treacă peste orice situație de stres, datorită celor 80% aminoacizi liberi, preponderent Prolina și Serina.

Protocolul de tratament Daymsa Complet (V3) pentru cultura de Soia a adus în plus aplicarea de Pleniflor (1 litru/ha) și Naturfruit (2 litri / ha). Pleniflor este un extract solubil de alge marine și are rolul de stimulare puternică a proceselor implicate în inducerea înfloririi și legării fructelor. Naturfruit este o soluție potasică, formulă specială fără clor, fiind fundamental pentru obținerea producțiilor crescute. Toate aceste elemente au adus un rezultat al producției foarte bun în lotul Basic (V2) și excelent în lotul Complet (V3):

Concluziile în urma studiului sunt clare. În lotul martor ( V1 – doar cu fertilizarea de bază), s-a obținut o producție de 2.125 kg soia, în lotul Daymsa Basic (V2) s-a obținut o producție de 2.647 kg – cu 522 kg mai mult față de martor. Mai mult decât atât, în lotul Daymsa Complet (V3) s-a obținut o producție de 4.710 kg, adică cu 2.585 kg mai mult față de martor.

Și din punct de vedere financiar, tratamentele Daymsa și-au arătat eficacitatea. Tratamentul Daymsa Basic (V2) la cultura de soia, cu un cost de cca. 30 € / ha a adus un spor de producție de 522 kg, însemnând aproximativ 140 € / ha. Tratamentul Daymsa Complet (V3) la cultura de soia, cu un cost de cca. 88 € / ha a adus un spor de producție de 2.585 kg, putându-se valorifica la cca. 700 € / ha.

Soia este una dintre cele mai valoroase și cunoscute plante agricole, fiind utilizată încă din antichitate, atât în hrana umană, cât și în alimentația animalelor și în industrie. Soia este o plantă leguminoasă ce contribuie esențial la creșterea gradului de fertilitate al solului conferind o serie de beneficii majore pentru sănătatea umană, boabele conținând 39% proteină și 17% ulei. 

Vrei să știi mai multe despre protocolul de tratament pentru cultura de soia? Vezi aici.