Varianta cea mai simplă pentru determinarea pH-ului apei

Micile detalii pot face diferența și în agricultură. Dozarea amestecurilor de produse de protecție a plantelor trebuie făcută foarte atent. pH-ul apei pentru tratamentele foliare este foarte important pentru eficacitatea produselor, iar dacă acesta nu este cunoscut de fermier sau este variabil, poate fi totuși determinat foarte repede fără aparate speciale, astfel încât soluția obținută să aibă un efect pozitiv asupra culturilor.

NATURACID, de la Daymsa, este un astfel de produs care ajută fermierii să regleze pH-ul și să tamponeze soluțiile în care se prepară amestecurile de pesticide. “Majoritatea fungicidelor, insecticidelor ar trebui să aibă menționat la ce pH se administrează. Avantajul produsului este că putem verifica pH-ul în timp real. Există un tabel cu valorile la pH-ul inițial și în urma testării, pH-ul se poate schimba aproape continuu, adică este o analiză în direct, a explicat Aurelian Cioară, un fermier care are ani buni de experiență cu produsele Daymsa.

În general, erbicidele au efectivitate maximă la pH acid, mai ales cele pe bază de glifosat care lucrează cel mai bine la pH 4. Un glifosat aplicat cu apa la pH 8 are efect în următoarele 30 de minute, după care își pierde eficacitatea. Mulți fermieri numai până ajung în câmp cu soluția pregătită fac mai mult de jumătate de oră și astfel riscă ca produsele să nu aibă efectul scontat. Acest lucru nu se întâmplă dacă amestecul este făcut în apă cu pH 4, soluția pregătită fiind eficace timp de 24 de ore.

Analiza se face foarte simplu. Se toarnă o doză de Naturacid în apă și, în funcție de culoarea obținută, se determină valoarea pH-ului apei. Astfel, fermierul știe dacă va trebui să mai lucreze la pH-ul apei sau nu. “Are și un efect tampon. Când vom aplica celelalte produse, fungicide, erbicide, nu se va mai modifica pH-ul apei pe care o avem. Are efect adjuvant, este îngrășământ, este antispumant și caracteristica principală este că se colorează și în funcție de pH, ne arată o culoare diferită și înseamnă că nu trebuie să știm inițial care era pH-ul, după care adăugam Naturacid până ajungem la pH-ul dorit”, a explicat Joaquin Gonzalez, reprezentantul Daymsa în România.